Szárral kevert mate, ami az őrlés finomságától és az osztályozástól függően port is tartalmaz. A tea tömegében jelenlévő szár jóval kevesebb koffeint tartalmaz, így a száras mate összességében kiegyensúlyozottabb, édesebb ízű, mint a száratlan - finomabb megjelenésű mate. Ettől függetlenül természetesen az ízlés dönt. Van, aki nem bírja elviselni, hogy a bombillán keresztül némi levél, vagy levéltörmelék is a szájába kerüljön, mások boldogan elrágcsálják. Annyit azért tudni kell, hogy a mate piac túlnyomó része száras teát jelent. |
A mate adagolásáról már szóltunk. A fatökben jól látszik, hogy igazából mindegy, hogy feléig, vagy kétharmadáig töltjük meg, a tea íze nem lesz jelentősen intenzívebb, de tovább tart. Reggeltől estig. Ez itt félig van... |
Ez meg több, mint kétharmad. A tea így is, úgyis a fatök tetején látható kiszélesedő öbölben termelődik majd. |
Ez itt egy gyerekkéz, egy olyan gyereké, aki szereti a matét, főleg a gyógyteákkal kevert matét. Ő már gyakorlott mozdulattal fedi be a tököt.. |
...és fordítja meg. |
A mozdulat eredményeként a por nagy része alulra került és felöntéskor nem tömíti el a bombillát. |
Most hideg vizet önt a matéhoz. Nyáron megteheti ezt teljes egészében hideg vízzel, vagy gyümölcslevekkel, jéggel, ezt az italt úgy nevezzük tereré. |
A hideg vízzel kicsit összedolgozzuk a matét és 1-2 percet várunk. |
Majd forró vízzel (ez leginkább ízlés kérdése) felöntjük. Vigyázzunk, mert a túl forró víz itt óvatlanul és hirtelen jut a szánkba és komoly sérüléseket okozhat, hosszú távon pedig rosszindulatú elváltozásokhoz vezethet. |
Itt látható a fatökbe felöntött, szétterülő mate és a bombilla helyes használata. A bombilla ugyan szívószál, de finom őrlésű maték esetében menthetetlenül eldugul és csak a fejünk fog egyre lilábbá válni, de teához nem jutunk. A bombillát finoman fektessük a mate felszínére és óvatosan lefelé nyomva kezdjük el szívni. Ezt a mozdulatot külön hangsúlyozza ennek a bombillának az alakja - lapátka - ez a neve. |